Robot neemt de klas over en stuurt de docent naar huis

robot neemt de klas over

Een robot neemt de klas over. “Vinden jullie het leuk als ik me even voorstel? Ik neem voortaan alle lessen over van jullie docent. Meneer Roks gaat naar huis en ik geef jullie voortaan les, prank. Zoals je ziet kan ik bewegen, luisteren en praten.” 

De Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur heeft een nieuwe leraar in dienst: onderwijsrobot Nao. In de klas van Ivo Roks, docent Frans, gaf Nao zijn eerste les. “Ik kan dingen uitleggen en eindeloos herhalen. Ik kan een presentatie geven en alle talen met jullie spreken. Ik ben heel goed in wiskunde en heb eindeloos geduld”, vervolgt Nao zijn introductie onder enthousiast gejoel van de leerlingen.

Robot neemt de klas over, maar niet helemaal

Docenten kunnen Nao gebruiken om lessen te verrijken en stof te herhalen. Ook leert Nao de leerlingen hoe ze kunnen programmeren. Daarnaast kan de robot presentaties verzorgen en spreekt Nao twintig talen. Dankzij de ingebouwde microfoon en speakers kunnen leerlingen een gesprek met hem voeren in elke gewenste taal. Roks: “Het lijkt alsof ‘ie helemaal zelfstandig is, maar dat is ‘ie net niet. Het meeste wat Nao moet zeggen, typ ik zelf in een programma. Je bepaalt zelf voor een redelijk deel wat de robot zegt en hoe hij gaat reageren.”

Om te laten zien wat Nao kan, wordt leerling Puck van Ginneken naar voren geroepen. Ze wordt door Nao gevraagd om een Franse zin te herhalen. “Aai over mijn bolleke om verder te gaan”, zegt de robot nadat Puck zijn opdracht heeft volbracht.

Nao robot

De robot weegt zo’n vijf kilo en is 58 centimeter hoog. Het type is sinds 2006 in ontwikkeling bij een Frans bedrijf. De kosten die het KSE heeft betaald: zo’n zevenduizend euro voor de robot en het programmeermateriaal. “Voor de zomervakantie dacht ik na over een vernieuwing voor onze school”, zegt Roks. “Ik wilde meer uitdaging creëren. Nao brengt die uitdaging en is van grote meerwaarde in de lessen.”

Ook bij de leerlingen valt de mechanische leerkracht goed in de smaak. Zo zegt Floor Theunissen: “Ik vond het wel leuk en grappig. Anders.” Puck vond het nog een beetje onwennig om voor de klas met Nao in gesprek te zijn. “Het was best raar eigenlijk, want je praat niet tegen een persoon maar tegen een robot.” Op de vraag wie er beter les kan geven, zijn de meiden het unaniem eens: “Meneer Roks!”

Concurrentie van een robot

De docent is vooralsnog niet bang voor concurrentie van Nao en geeft aan dat de robot hoofdzakelijk een ondersteunende rol heeft. “Het onderwijs zal altijd gegeven worden door een persoon voor de klas. Die interactie is heel anders dan met een robot, dat kun je niet vergelijken.” Voor Nao duurt het allemaal net iets te lang. Hij laat zich door zijn beentjes zakken en gaat op tafel zitten. “Ik ga eventjes rusten.”

Bron: BN DeStem

Foto:  © Pix4Profs/Marcel Otterspeer