Onderzoekers van Zuyd Hogeschool winnen publieksprijs voor sociale robots in de zorg

Onderzoekers-van-Zuyd-Hogeschool-winnen-publieksprijs-voor-sociale-robots-1080x500

Het project Sociale robots in de zorg van het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg heeft de publieksprijs van de SIA RAAK-award gewonnen. De onderzoekers van Zuyd Hogeschool, verbonden aan het Expertisecentrum Innovatieve Zorg en Techniek (EIZT,) Renée van den Heuvel, Claire Huijnen, Monique Lexis, Roger Bemelmans, Rianne Jansens en Edith Hagedoren zijn vereerd dat zoveel mensen op ons project hebben gestemd.

Over sociale robots in de zorg

Het project Sociale robots in de zorg onderzocht de potentie, toepasbaarheid en het effect van sociale robots in de langdurige zorg. Een actueel en relevant maatschappelijk vraagstuk.

Samen met meer dan 100 professionals uit de zorgsector pakten de onderzoekers vraagstukken op en bestudeerden de effecten van robots in de zorg in drie samenhangende onderzoeksprojecten. Wat is bijvoorbeeld het effect op kinderen met autisme als robot KASPAR, een humanoïde robotpop contact met hen maakt? Welk effect heeft robot Paro, de aaibare robotzeehond, op het welzijn van verpleeghuisbewoners met dementie? En hoe kunnen robots kinderen met een ernstige fysieke beperkingen ondersteunen?

Juryoordeel

De jury prijst de enorme betrokkenheid van de professionals uit de zorg bij dit project. Bovendien is de samenwerking goed opgezet. Uit het juryrapport ‘Meer dan 100 professionals in de zorg waren betrokken in een open en dynamisch proces. Dat zij vanaf het begin hebben kunnen meedenken en -doen in de ontwikkeling van de drie deelprojecten ziet de jury als de grote kracht van dit onderzoek. Deze opzet heeft ervoor gezorgd dat dit onderzoek een grote impact heeft. De innovatie zit daarbij niet zozeer in de techniek (de robots) maar in de manier waarop deze wordt ingezet.

Het proces om technologie vertaalbaar te maken naar een doelgroep waarbij gebruik van deze technologie niet vanzelfsprekend is, dat doen deze onderzoekers op een innovatieve manier. Daarbij heeft de onderzoeksgroep er verstandig aan gedaan te kiezen voor een aantal concrete doelgroepen en een duidelijke onderzoeksdoelstelling. Tot slot is de jury erg positief over de communicatie over de resultaten van het project waarmee de onderzoekers een breed publiek hebben weten te bereiken’, aldus het juryrapport.

Bron : Hogeschool Zuyd – sociale-robots-in-de-zorg-wint-raak-award