Nederlands team naar Amerika voor Amazon Picking Challenge

Nederlands team Amazon picking challenge

Als enige deelnemer uit de Benelux vertrekt Team Applied Robotics eind mei 2015 naar Seattle, waar ze proberen de prijzenpot van de Amazon Picking Challenge, à 26.000 dollar, in de wacht te slepen. 

Web gigant Amazon wil door middel van deze wedstrijd ontwikkelingen in flexibele robotica stimuleren. Circa dertig teams afkomstig van universiteiten en industrie wereldwijd zullen hun slimste oplossing laten zien om volledig autonoom producten in een magazijnkast te herkennen en uit de kast te halen.

Amazon Picking Challenge Robotarm

Het team, afkomstig uit Eindhoven, denkt door het robuust systeem van hun robotarm hoog te scoren. “Voor het oppakken van objecten hebben we een compacte vacuümgrijper ontworpen die veel voordelen biedt ten opzichte van mechanische grijpers.” aldus teamlid John Gardenier. “Perceptie wordt geleverd door middel van een 3D camera die gemonteerd is op het uiteinde van de robotarm. We hebben veel tijd besteed aan herkennings- en padplanningsalgoritmes om vanuit perceptie een object succesvol op te kunnen pakken”.

Het team is ontstaan toen drie collega’s zagen dat hun robotica en mechatronica ervaring heel goed toepasbaar was in de wedstrijd. Met sponsoring van technisch consultancybureau Alten Nederland en robotintegrator Gibas Automation hebben zij afgelopen half jaar hun vrije tijd gestopt in het ontwikkelen van hun unieke systeem. In maart kwalificeerden zij zich voor de Amazon Picking Challenge en behoorden toen al tot de top vijfentwintig deelnemende teams.

Op 26 en 27 mei 2015 zal Team Applied Robotics het opnemen tegen hun concurrenten in de finale van de Amazon Picking Challenge.

Update 27 mei 2015

Het was een spannende dag voor het team. De robot arm die ze hadden ontwikkeld stond vast in de file. Hij arriveerde slechts 4 uur voordat ze hun demonstratie moesten geven. Gelukkig waren ze goed voorbereid en hadden ze de set-up door en door geoefend. Ze hadden na het opzetten zelfs nog tijd over om een aantal succesvolle tests te doen. Helaas raakte de robot in de knoop tijdens de run voor de jury. Ook bij de tweede run raakte de robotarm in de knoop met de camera . Helaas zorgde dat ervoor dat hier de wedstrijd eindigde voor het Team Applied Robotics.