Hogeschool Windesheim over robots in de zorg

Robots in de Zorg met Hogeschool Windesheim, Hogeschool-Windesheim-over-robots-in-de-zorg

TV interview Hogeschool Windesheim Zwolle met Tom Ederveen van Robots.nu en Kimberly van der Veen (student verpleegkundige) over robots in de zorg. Welke taken gaan robots overnemen van zorgverleners. Hoe ver gaan de ontwikkelingen en blijft er nog een verschil ontstaan tussen mens en robot.

Tijdens dit interview staat de technologische ontwikkeling in de zorg centraal. Robots komen steeds vaker in de zorg voor. Wat zijn de huidige ontwikkelingen en wat is het baanperspectief voor afgestuurde verpleegkunde studenten? Aan tafel zitten Tom Ederveen en Kimberly van der Veen. 

Robots in de Zorg

Knuffelrobots en robots die helpen in het huishouden beginnen de normaalste zaak van de wereld te worden. Als voorbeeld toont Tom twee robot dieren en legt hij uit hoe bijvoorbeeld de knuffelrobots werken voor mensen met dementie. In het zuiden van Nederland wordt er al door meerdere tehuizen gewerkt met de zeehond Paro. De ontwikkelingen gaan redelijk snel. Hoewel er wetenschappelijk nog veel bewezen moet worden, zijn de mensen die de robots gebruiken tevreden over het resultaat. 

Robots en menselijk contact

Op het moment dat je robots meer taken laat overnemen, kunnen de mensen in de zorgverlening meer menselijk hebben. Vooral omdat robots zijn zeer geschikt zijn voor de repeterende taken en juist die kosten de zorgverleners veel tijd. Kimberly vertelt dat ze goed kan begrijpen dat de robots taken kunnen overnemen, maar ze verwacht niet dat robots de verpleegkundige gaan vervangen. Haar huidige opleiding besteed nog geen aandacht aan robots en technologie. 

Met dank aan Ilse Lamens en Ben Copeland van de Hogeschool.

Bron : Hogeschool WIndesheim Zwolle – AJ2C Redactie