Communicatie als vaardigheid van de 21e eeuw

Communicatie als vaardigheid van de 21e eeuw

Communicatie als vaardigheid van de 21e eeuw, wellicht verstandiger als allemaal gaan leren programmeren voordat we zindelijk zijn. In plaats van dat iedereen iets tijdens de opleiding moet met technologie, ook als je kapper wil worden. Het zou zomaar kunnen dat we een klein beetje doorslaan. En ondertussen worden de belangrijkste vaardigheden vaak vergeten. Communicatie is er daar een van. Communiceren gaat in de komende jaren zoveel ingewikkelder worden.

Communicatie als vaardigheid van de 21e eeuw

Praten tegen mensen of technologie. Een gesprek face to face of met behulp van technologie. Communicatie is een vaardigheid en elke smaak heeft zijn eigen spelregels. Op het moment dat je met of via technologie gaat communiceren zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden. Als ik aan Google vraag om het licht uit te doen zal er niets gebeuren tenzij ik het start met het commando ‘Oke Google’ of ‘Hey Google’. Het communiceren met of via technologie is een vaardigheid apart en het zou helemaal niet verkeerd zijn om het onderwijs dusdanig in te richten dat er ruimte komt om deze vaardigheid te gaan ontwikkelen.

De vaardigheid om met mensen te communiceren, op alle verschillende manieren, is ook iets waar binnen het onderwijs meer aandacht nodig voor zal zijn. Zeker voor de jeugd die nu opgroeit. Zij groeien op in een wereld die steeds meer technologische oplossingen zal gaan gebruiken, waarbij we het menselijke aspect niet uit het oog willen verliezen. Om het menselijke aspect niet te verliezen zullen we elkaar ook menselijk moeten blijven behandelen.

Initiatiefneemster van RobotOnderwijs Helma Lensen-Aertssen vertelt er meer over in dit artikel.