Avans, Fontys hogescholen sluiten aan bij Turtle-5k

Turtle-5k-robot-voor-de-Robocup

Deze maand sluiten Avans Hogescholen, de Fontys Hogeschool en het bedrijf ICT Automatisering zich aan bij het bestaande consortium wat werkt aan de ontwikkeling van de voetbalrobot. Dit consortium van samenwerkende partners uit industrie en onderwijs werkt aan de ontwikkeling van de Turtle-5k-voetbalrobot. 

Turtle-5k voetbalrobot

Avans en Fontys integreren de komende jaren de ontwikkeling van de voetbalrobot in hun opleidingen. Het bedrijf ICT begeleidt daarnaast de softwareontwikkeling. 

De bedoeling is om met deze nieuwe robot deel te nemen aan de internationale competitie Robocup. – Frank Steeghs van ACE en projectleider van Turtle-5k

Wereldwijd nemen diverse universiteiten en hogescholen deel aan deze zeer uitdagende competitie. Met het toetreden van de nieuwe partners kunnen nu ook bachelor studenten een grote bijdrage leveren aan dit project. De studenten moeten ervoor gaan zorgen dat de robot straks op een snelle en elegante wijze over het speelveld kan bewegen en strafschoppen kan nemen. De uiteindelijke ambitie van het project is om de komende jaren een team van robots echt te leren voetballen. 

Doel Robocup

RoboCup is een internationaal initiatief op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie. Het doel van dit project is dat een ploeg robots in 2050 kan winnen van de wereldkampioen voetbal. Onder de noemer RoboCup worden diverse robot-wedstrijden georganiseerd. Momenteel zijn er vier typen: voetbalwedstrijden, redding wedstrijden, thuiswedstrijden en danswedstrijden. De voetbalwedstrijden zijn het verst ontwikkeld. Er bestaat ook een junior variant. RoboCup Junior is een robotica- en programmeerwedstrijd in Nederland die gericht is op het stimuleren en ontwikkelen van robotica- en programmeerkennis bij PO en VO leerlingen.

Bron: Bits-Chips.nl