Universiteit met robot op Lowlands voor onderzoek

Universiteit met robot op Lowlands voor onderzoek

Wetenschappers van de Universiteit van Tilburg hebben de robots meegenomen naar Lowlands om een spelletje hints met de bezoekers te spelen. Ze willen daarmee onderzoeken hoe mensen en robots beter kunnen communiceren zonder te praten

Onderzoeken hoe mens en machine non-verbaal met elkaar kunnen communiceren

Volgens de wetenschappers wordt het in de toekomst steeds belangrijker dat mens en robot elkaar begrijpen. Niet alleen door middel van taal, maar ook via gebaren. “Mensen maken veel gebruik van non-verbale communicatie”, legt Vogt uit. “We gebaren met onze armen, onze handen, ons hoofd. Omdat er in de toekomst steeds meer interactie zal zijn tussen mens en robot, is het belangrijk dat we ook non-verbaal met robots kunnen communiceren. Dat kan nuttig zijn in omgevingen waar spraak minder effectief is, zoals op een lawaaiig festival, maar bijvoorbeeld ook voor mensen die een nieuwe taal leren of een bepaalde beperking hebben.”

De robot

De robot die het team meeneemt naar Lowlands is een NAO-robot. “Dat is een kleine mensachtige robot, met armen en benen. Het is een veelgebruikte onderzoeksrobot. Wij gebruiken hem veel in studies naar interacties met kinderen”, zegt Vogt. “De robot wordt ook vaak ingezet als sociale robot, bijvoorbeeld in de ouderenzorg.”

Bron : universonline.nl – Tilburgse-wetenschappers-met-robot-op-lowlands

Bron Video : RTLnieuws – robot-raadt-gebaren