Robots die mensen begrijpen

Robots die mensen begrijpen

Het Cognitive Robotics (CoR) lab is onlangs geopend op de afdeling Mechanical Engineering van de TU Delft. Dit nieuwe laboratorium heeft als doel robots te ontwikkelen die mensen begrijpen en met hen kunnen interacteren. Het lab, dat vijf jaar in de planning heeft gestaan, huisvest diverse robots, waaronder mobiele robots ter grootte van een ontbijtbord, een hondachtige robot van Boston Dynamics, robotarmen en drones.

Het CoR lab, onder leiding van groepsleider prof.dr.ir. Martijn Wisse, richt zich op het slimmer maken van robots om flexibeler te kunnen omgaan met mensen in verschillende situaties. De missie van CoR is om robots te ontwikkelen voor toepassingen in de zorg, industrie, tuinbouw en detailhandel, waar mens-robot interacties plaatsvinden.

Het lab beschikt over diverse faciliteiten, waaronder het Mobile Robotics Lab, waar mens, robot en drone samenwerken in een afgeschermde ruimte met infraroodcamera’s voor het volgen van bewegingen. Daarnaast is er een autosimulator waar onderzoek wordt gedaan naar de ervaring van mensen die door een autonome auto worden vervoerd.

Een van de projecten in het lab is de ontwikkeling van een shopping robot, die samen met praktijkpartner Ahold-Delhaize wordt ontwikkeld. Deze robot kan zelfstandig boodschappen doen en zich aanpassen aan onverwachte situaties in de winkelomgeving.

Een ander interessant project is Mirte, een robot ontwikkeld door docent Martin Klomp, die dient als leerplatform voor scholieren van lagere school tot universiteit. Mirte wordt gebruikt om leerlingen te laten kennismaken met robotica en programmeren in verschillende onderwijsniveaus.

Het CoR lab biedt ook workshops en activiteiten voor kinderen, waaronder de Europese School Den Haag, om hen praktische ervaring te bieden met robots en hen voor te bereiden op de toekomst.

Bron: de website van Delta