Over AI bij Zuyd

Over AI bij Zuyd

Zuyd Hogeschool is een instituut voor het hoger beroepsonderwijs in het Nederlandse Zuid-Limburg met locaties in Heerlen, Maastricht en Sittard en heeft samen 30 academies. Onderwijskundige Mark Goossens en senior onderzoeker en hoofddocent Marcel Schmitz over AI bij Zuyd.

In een tijd waarin kunstmatige intelligentie (AI) steeds meer terrein wint, vormen ChatGPT en andere AI-robots handige hulpmiddelen voor studie en werk. Marcel Schmitz erkent hun snelheid en gemak, maar waarschuwt voor mogelijke aansprakelijkheid bij het hergebruiken van bijvoorbeeld privacygevoelige informatie.

Mark Goossens benadrukt het belang van bewustwording van de voor- en nadelen van AI. Hoewel AI een ideale inspiratiebron kan zijn voor schrijfwerk, moet men kritisch blijven. De betrouwbaarheid van AI, zoals ChatGPT, is nog niet optimaal en kan bevooroordeeld zijn door de gebruikte data.

Vertaalsites zoals DeepL illustreren dit punt; hoewel ze goede vertalingen bieden, kan een enkele medische vertaalfout ernstige gevolgen hebben.

Marcel benadrukt het belang van gepaste toetsing, aangezien studenten mogelijk volledige werkstukken door AI laten genereren. Om deze reden is het heroverwegen van toetsmethoden van cruciaal belang.

Hoewel AI in toenemende mate een rol zal spelen in alle beroepen, moet het verstandig worden ingezet om geen speeltje te worden. Zuyd lanceert daarom de Engelstalige opleiding Applied Data Sciences and AI, gericht op het ontwikkelen van nieuwe oplossingen. De samenwerking tussen Zuyd, Universiteit Maastricht en Vista College in het Data Intelligence-Lab illustreert de mogelijkheden van AI voor het bedenken van slimme oplossingen.

Mbo-studenten spelen hier een cruciale rol als AI-boswachters, die nieuwe AI-tools controleren op betrouwbaarheid. Dit toont aan dat studeren steeds meer draait om analyseren, problemen oplossen en AI controleren, in plaats van louter reproduceren van kennis.

Lees het hele artikel op de website van Zuyd