Vermijdbare privacy risico’s Google Workspace in het onderwijs

Makerspace, Google Workspace in het onderwijs

Het gebruik van Google Workspace in het onderwijs brengt vermijdbare privacy risico’s voor leerlingen en studenten met zich mee. Dit is de conclusie van het onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen. Ingrid van Engelshoven en Arie Slob hebben hier een brief over geschreven aan de Tweede Kamer.

Met het softwarepakket kunnen scholen bijvoorbeeld het digitale klaslokaal Classroom gebruiken. Daarnaast zijn er verschillende andere diensten van Google beschikbaar, zoals Gmail en Drive. Google dwingt echter de volledige controle over de zogenoemde metadata af. Dat zijn gegevens die iets zeggen over het gebruik van Google Workspace, zoals wanneer iemand inlogt en hoe diegene de diensten gebruikt. Google stelt in hun voorwaarden dat zij als enige mag bepalen voor welk doel en op welke manier zij metadata verzamelen. Ook zou Google die voorwaarden mogen aanpassen zonder de gebruiker om toestemming te vragen. Dat betekent dat onderwijsinstellingen die Google Workspace gebruiken, geen of onvoldoende grip houden op wat er met deze gegevens gebeurt.

Google Workspace in het onderwijs

Scholen die de diensten nu gebruiken hoeven daar niet direct mee te stoppen, aldus de vertegenwoordigers SIVON en SURF. De organisaties hebben de AP aansluitend om advies gevraagd. Ook blijft het ministerie van Justitie en Veiligheid in gesprek met Google. Google schrijft in een verklaring dat het bedrijf in gesprek blijft met de Nederlandse regering over de privacy zorgen. Ook belooft Google daarbij “volledige openheid” over de openstaande kwesties te geven.

Bron