QTrobot voor kinderen met autisme verbetert de leermogelijkheden

QTrobot, uitgesproken als “cutie robot”, is ontwikkeld door het Luxemburgse bedrijf LuxAI en in 2018 geïntroduceerd bij early adopters. Het is een expressieve en innemende humanoïde robot die is ontworpen om kinderen met autisme essentiële sociale vaardigheden bij te brengen. 

Je zal wellicht denken:  “Hoe kan een robot helpen bij het beheersen van een aandoening die gekenmerkt wordt door een verminderde sociale interactie en beperkte menselijke communicatie?

QTrobot voor kinderen met autisme

Het blijkt dat kinderen met autisme, net als de meeste andere kinderen, graag met robots spelen. Studies hebben aangetoond dat robots om verschillende redenen van toegevoegde waarde kunnen zijn om kinderen met autisme te helpen. Een robot wordt bijvoorbeeld als minder intimiderend ervaren dan een menselijke figuur. Kinderen met autisme zijn daardoor minder angstig in de omgang met robots dan met mensen.

Daarnaast is een robot in staat om steeds weer dezelfde voorspelbare respons te geven, zonder gefrustreerd of moe te worden. Deze herhaling en consistentie zijn cruciaal voor de manier waarop kinderen met autisme leren. Bovendien zou deze innovatieve aanpak (het gebruik van robots om kinderen met autisme te onderwijzen) het antwoord kunnen zijn op een aantal van de belemmeringen voor traditionele therapie, zoals hoge kosten of beperkte beschikbaarheid. 

QTrobot kan emoties over brengen

QTrobot ziet er net zo schattig uit als de naam doet vermoeden. Het heeft twee mobiele armen en een groot hoofd met een groot LCD-scherm dat als gezicht van de robot fungeert. QTrobot kan zien, horen en spreken dankzij een RealSense 3D-camera, een gevoelige microfoon en krachtige luidsprekers. QTrobot is in staat om een breed scala aan emoties over te brengen met duidelijke visuele signalen, wat het voor iemand met autisme makkelijker maakt om te herkennen. Deze snijrobot is ongeveer 5 meter hoog en weegt ongeveer 5 kg.

Gebruiksvriendelijke app

In de afgelopen tien jaar hebben enkele andere bedrijven, zoals RoboKind, robots met vergelijkbare functies geïntroduceerd. De mensen achter QTrobot suggereren echter dat het uniek is vanwege het gemak waarmee het kan worden geprogrammeerd. Via een gebruiksvriendelijke app konden therapeuten, ongeacht hun IT-achtergrond, de robot moeiteloos aansturen om sessies uit te voeren. Bovendien kan een therapeut de inhoud van elke sessie aanpassen aan de educatieve behoeften van elk kind in het spectrum en autisme-educatie persoonlijker maken.

QTrobot is momenteel in de V.S. op een beperkte basis beschikbaar voor early adaptors. Het bedrijf is van plan om zijn bereik uit te breiden en de robot beschikbaar te maken voor andere geïnteresseerde autisme centra en scholen tegen het einde van het tweede kwartaal van 2019.

Bron: Medgadget