Minister De Jonge opent de ‘Future Care Labs’ van ROC Midden Nederland

Future Care Labs

Minister de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) opende maandag 14 januari drie nieuwe Future Care Labs en een wijkleerbedrijf van het ROC Midden Nederland. De Care Labs zijn een antwoord op de veranderende arbeidsmarkt in de zorg en moeten studenten beter voorbereiden op ontwikkelingen in hun vakgebied.

Future Care Labs

Zo krijgt het ROC een ‘learning lab’, een ‘technology lab’ en een ‘experience lab’. Alle drie de laboratoria zijn voorzien van de laatste technologische snufjes. Het ‘experience lab’ is ingericht als een kamer van een zorginstelling uit de toekomst. Het is bijvoorbeeld voorzien van een bed dat helpt mensen uit bed te komen als zij minder mobiel zijn. Ook staat er een robot die mensen helpt medicijnen op tijd te nemen.

De technische ontwikkelingen moeten mensen dusdanig ondersteunen dat zij langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Trainingen voor personeel

Bedrijven kunnen ook gebruik maken van deze future care labs voor het trainen van personeel. Daarnaast is er een mobiel laboratorium dat op locatie kan komen en aldaar personeel kennis kan laten maken met de nieuwste technische ontwikkelingen in de zorg.

Bovendien opent er een nieuw Wijkleerbedrijf aan de Vondellaan in Utrecht. Hier is onder andere een kinderopvang en een schoonheidssalon, maar bewoners kunnen ook een ‘health check’ laten doen. Daarmee wil het ROC Midden Nederland zichtbaarder worden in de wijk en aansluiting met de lokale arbeidsmarkt versterken.

Bron: De Utrechtse Internet Courant