Kinderen thuis lesgeven: Zo doe je dat heel gemakkelijk

Kinderen thuis lesgeven

Basisschool kinderen thuis lesgeven, niet iets waar we zelf dagelijks mee bezig zijn. ’s Avonds voor het slapen gaan een boekje lezen, tafels oefenen, topografie overhoren, dit zijn allemaal dingen die we als ouders wel doen. Maar daadwerkelijk ervoor zorgen dat onze kinderen nu thuis les krijgen, dat is toch een heel ander verhaal.

Sinds afgelopen maandag zijn alle kinderen thuis van school. Waar je op het voortgezet onderwijs en hoger wellicht boeken en syllabi hebt die de kinderen nog een beetje sturing kunnen geven, is dit voor de basisschool leerlingen niet zo. Maar geen stress, basisschool kinderen thuis lesgeven doe je heel gemakkelijk met onderstaande tips en tricks.

Digitaal kinderen thuis lesgeven

Veel scholen zijn heel hard aan het werk om het lesmateriaal digitaal beschikbaar te stellen. Methodes die hiervoor gebruikt worden zijn bijvoorbeeld Basispoort en Squla. Via deze websites kunnen kinderen rekenen, taal en nieuwsbegrip oefenen. Veel van de basisschoolleerlingen werken in de klas ook al met deze oplossingen en daardoor hebben ze vaak al een eigen account en weten ze prima hoe de website werkt.

Wat moet ik mijn kind leren?

Kerndoelen van het onderwijs zijn een aantal door het Nederlands ministerie van Onderwijs vastgestelde streefdoelen voor het basisonderwijs en de basisvorming in Nederland. De kerndoelen geven richtlijnen en minimumeisen voor het onderwijsaanbod en het niveau van kennis en vaardigheden dat kinderen opdoen. Wil je weten welke vakken een kind verplicht krijgt op school dan kan je dat hier terugvinden. Als je wil weten wat je kind op dit moment ongeveer zou moeten kennen en weten (en de onderwijzer kan je daar geen antwoord op geven) dan geeft de website Ouders van Nu een mooi en duidelijk overzicht per leeftijd.

Hoe hou ik mijn kind gemotiveerd?

Het zal je opvallen dat jouw kind zijn werk veel sneller af heeft dan je verwacht. Kinderen die thuis leren worden niet afgeleid en kunnen heel specifiek de uitleg vragen die zij nodig hebben. Dat is toch wel anders als wanneer ze in een klas zitten. Dit betekent dat het wellicht helemaal niet nodig is om een hele dag met het schoolwerk bezig te zijn. En dat is natuurlijk iets wat jouw kind helemaal te gek vindt. Halve dagen school en de rest van de dag lekker kunnen spelen of knutselen.