Fontys Hogeschool start met ObjeXlab

Fontys-Objexlab-Eindhoven

Vrijdag 12 september opent Fontys ObjeXlab officieel zijn deuren. Het is onderdeel van het Centre of Expertise High Tech Systems & Materials. Met behulp van onderzoek zal er bijgedragen worden aan nieuwe ontwikkelingen zoals het 3D-printen van robotonderdelen en addaptive robotics.

Robots zijn steeds slimmer, waardoor ze hun gedrag steeds beter kunnen aanpassen aan hun omgeving. Dit noemen we addaptive robotics. Robots winnen ze aan terrein binnen onze maatschappij. Steeds vaker zie je dat ze ingezet zijn in productieomgevingen en bieden ze een alternatief voor een tekort aan vakmensen bij specialistisch werk. Daarnaast zijn robots nooit ziek en nemen ze niet veel ruimte in beslag.

Bij 3D-printen wordt een digitaal bestand omgezet in een object. Daarna wordt het product laagje voor laagje opgebouwd door de printer. Er zijn tal van mogelijkheden met bijvoorbeeld plastic en roestvast staal. 3D-printen biedt de mogelijkheid een beperkte hoeveelheid, of slechts één stuk te produceren. Verder start het lab dit najaar een project waarin duurzaamheid centraal staat. Het plastic afval van Fontys zal worden hergebruikt als grondstof voor het 3D-printen.

ObjeXlab

ObjeXlab levert een bijdrage aan de actuele en aantrekkelijke bacheloropleidingen binnen Fontys Hogescholen. Het levert professionals af die in staat zijn om de uitdagingen van morgen aan te gaan. Het stimuleert daarnaast samenwerkingen tussen bedrijven en studenten. In oktober gaat een multidisciplinair team van Fontys Hogeschool van start om een nieuwe vorm van onderwijs te ontwikkelen. 

Bron: Engineers online

Door Tom Ederveen

Tom Ederveen is auteur en redacteur bij RobotXperience met nieuws en ontwikkelingen over de robotica in Nederland. Zijn achtergrond en ervaring liggen op het terrein van bedrijfseconomie, online marketing en nieuwe technologie. Tom geeft regelmatig workshops en lezingen.