Honderden Europese scholieren en studenten bereiden zich voor op het Shell Eco-marathon Challenger Event dat later deze week plaatsvindt op Circuitpark Berghem. Hier worden studenten uitgedaagd om zo ver mogelijk te rijden in een zelfgemaakt, hyperzuinig voertuig. Tijdens dit Challenger Event, dat voor het eerst in Nederland wordt georganiseerd en onderdeel is van de Dutch Technology Week, krijgen de teams de kans om voor het eerst hun duurzame voertuigen te testen op de baan. Op zaterdag 25 mei zijn bezoekers welkom om de teams aan te moedigen en de toekomst van mobiliteit te ontdekken op een minifestival op het terrein.

De deelnemende middelbare scholieren, mbo-, hbo- en universitaire studenten hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan de ontwikkeling van hun innovatieve voertuigen, die bijvoorbeeld op waterstof rijden of zijn gemaakt met een 3D-printer. Nu krijgen zij de kans hun voertuigen technisch te laten inspecteren en voor het eerst te testen op het circuit in Noord-Brabant. Voor teams die zich al hebben gekwalificeerd voor Shell Eco-marathon Europa 2019 – de finale – is dit de ultieme kans om zich voor te bereiden op de zenuwslopende wedstrijd in Londen.

Mbo-studenten doen mee aan Eco-marathon Challenger Event om zich te kwalificeren

De tien Nederlandse teams kijken met gezonde spanning uit naar het Challenger Event, waaronder team Summa Eco utenited van het Summa College uit Helmond. Het doel van het team is om zich in Berghem te kwalificeren voor Shell Eco-marathon Europa 2020 en hun record van 186 kilometer rijden op 1 liter diesel te verslaan. Bijzonder aan hun voertuig is het ontwerp: de studenten ontwikkelden een soort pick-up truck waarmee ze willen laten zien dat ook dit type voertuig energie-efficiënt kan rijden.

Een voertuig dat zelf gas geeft en remt

Voor Eco-Runner Team Delft van de Technische Universiteit Delft draait het Challenger Event om het testen van een nieuw, slim model. Het model zorgt ervoor dat gas geven en remmen automatisch gebeurt, waardoor de coureur alleen nog maar hoeft te sturen. Ze hopen deze week mogelijke knelpunten te ontdekken en deze te verbeteren zodat de studenten in juli startklaar zijn voor de wedstrijd in Londen. Eco-Runner Team Delft won Shell Eco-marathon Europa in 2015 in de categorie Prototype met een aerodynamisch voertuig op waterstof.

Een kijkje in de toekomst van mobiliteit

“Ik word ontzettend enthousiast van de motivatie, passie en het niveau van innovatie van de studenten die meedoen aan Shell Eco-marathon. Zij maken de toekomst van mobiliteit realiteit,” zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. “Omdat relatief weinig jongeren in Nederland voor een studie of loopbaan in de wetenschap en techniek kiezen, zijn initiatieven die de grenzeloze mogelijkheden hiervan onder de aandacht brengen essentieel.”

Het Shell Eco-marathon Challenger Event vindt van 21 t/m 25 mei 2019 plaats op Circuitpark Berghem. Op zaterdag 25 mei kunnen bezoekers de teams aanmoedigen en is er voor jongeren (8 t/m 14 jaar) een gratis minifestival op het terrein, waar ze door middel van allerlei proefjes en interactieve activiteiten kunnen ervaren welke rol wetenschap en technologie spelen in onze toekomst, en hoe leuk het is om hier zelf iets mee te doen. Kijk hier voor meer informatie en gratis registratie.

Dit is een ingezonden persbericht

Praat met Chatty de chatbot
Powered by RobotXperience