Opinie | De onzin van het leren programmeren op de basisschool

De onzin van het leren programmeren op de basisschool

Meerdere keren per dag krijgen wij bij RobotOnderwijs aanvragen om lessen te geven in programmeren. Niet bij IT opleidingen, maar op basisonderwijs en beginnend voortgezet onderwijs. Ik snap dat mensen bij vernieuwing het liefste een zo snel mogelijke en concreet mogelijke aanpak willen, maar dit begint de verkeerde kant op te gaan.

Het grootste deel van onze kinderen gaat namelijk helemaal nooit te maken krijgen met programmeren.

Als je tapas wil maken moet je Spaans spreken

Het programmeren van robots vinden docenten lekker concreet. Je kan er een opdrachtje van maken, leerlingen iets laten doen én een resultaat meten. Heerlijk. Dan zie je of ze het snappen.

Maar wat snappen ze dan? Het programmeren van een specifieke robot op een manier die over een paar maanden wellicht al niet meer bestaat.

Er is geen taal die zo snel verandert als deze. En persoonlijk denk ik dat leren programmeren pas interessant wordt wanneer een leerling er concreet mee te maken gaat krijgen in zijn of haar toekomstige baan.

Basiskennis is belangrijk

Het argument wat ik vaak krijg is dat je jong moet beginnen met het leren van een taal, want dan nemen de kinderen het nog gemakkelijk op. Dit klopt uiteraard. Maar wellicht is het leren van een taal die over korte tijd enorm is veranderd of zelfs al niet meer bestaat helemaal niet zo efficiënt. Wellicht is het handiger om de leerlingen aan te leren hoe ze zich gemakkelijk kunnen vormen naar alle wijzigingen die hen te wachten staan. Want dat hun wereld op hoog niveau zal blijven veranderen dat is ondertussen wel duidelijk. Ze zullen zich nog veel sneller moeten aanpassen aan technologische ontwikkelingen dan de huidige generatie papa’s en mama’s.

Robot, vriend of vijand?

Straks hebben ze thuis een robot assistent als vriend, die alles voor hun weet, onthoudt, regelt en doet. Daarnaast nemen ze het op de arbeidsmarkt op tegen concurrerende technologie die ten alle tijden slimmer, sneller, sterker en accurater zal zijn. Is het dan niet veel zinvoller om de huidige schoolgaande generatie te leren hoe ze goed omgaan met technologie. Op welke wijze kan jij technologie gebruiken om een voorsprong op de arbeidsmarkt te krijgen? Op welke manier kan jij technologie gebruiken om jouw zakelijke leven en jouw privé leven aangenamer te maken? Hoe zorg jij ervoor dat jij van toegevoegde waarde blijft in een wereld vol technologie? Dit is wat wij jou en jouw leerlingen leren met gastlessen van RobotOnderwijs.

Geef jouw mening