Keeko-robot op basisscholen in China

Keeko-robot op basisscholen in China

Een Keeko-robot heeft een mollig, rond, wit lichaam en is 60 centimeter groot. De robot kan verhaaltjes vertellen, is geheel autonoom en rijdt rond op kleine wieltjes. De robot wordt inmiddels op 600 kleuterscholen in heel China ingezet.

In China krijgen kleuters niet alleen les van een leraar of lerares, maar ook van een Keeko-robot. De robot daagt de kinderen bijvoorbeeld uit met problemen die ze op moeten lossen. Binnenin zitten camera’s, die als navigatiesensoren werken en videodagboeken opnemen.

Keeko-robot in de klas

Een van die scholen is de Yiswind Institute of Multicultural Education in Bejing. Daar worden kinderen bijvoorbeeld uitgedaagd om een prins te helpen bij het vinden van zijn weg door de woestijn. De weg voor de robot wordt gemaakt aan de hand van vierkante matten. Als het juiste antwoord gekozen wordt, komen er hartjes als ogen op het gezicht van Keeko.

Onderwijs niet langer eenrichtingsverkeer

“Onderwijs is niet langer eenrichtingsverkeer, waarbij de leraar lesgeeft en de kinderen alleen leren”, aldus Candy Xiong, die met Keeko Robot Xiamen Technology werkt als trainer. De Keeko-robot past goed bij die nieuwe visie, doordat het de interactie aangaat met kinderen. De bedoeling is dat de robots later in meer delen van China ingezet worden.

Toch hoef je niet te verwachten dat de robot straks alle lessen over gaat nemen. Xie Yi, de directeur van de kinderschool waar Keeko getest wordt, denkt dat dat nog erg lang gaat duren. “Om les te geven moet je de interactie aangaan, een menselijke aanraking hebben, oogcontact en gezichtsuitdrukkingen hebben. Dat is wat onderwijs onderwijs maakt.” Wel heeft de robot wel voordelen tegenover een menselijke leraar. “Ze zijn veel stabieler dan mensen”, aldus Yi.

Bron: Numrush