Anki is failliet, geen Vector en Cozmo meer

Anki is failliet

Robotmaker Anki is failliet en zet bijna 200 medewerkers op straat. Anki werd bekend door de robotjes die met een mobiel apparaat te bedienen waren. Cozmo en Vector zijn de twee meest bekende voorbeelden, maar ook de Overdrive is van Anki.

Anki maakte robotjes zoals de Overdrive, Cosmo en Vector. Nadat een financiële deal op het laatste moment niet doorging kwam het bedrijf in de problemen. CEO Boris Sofman informeerde zijn personeel op maandag over de sluiting. Medewerkers krijgen nog een week salaris mee, daarna zullen ze op zoek moeten naar een andere baan.

Moeilijke markt, Anki is failliet

In 2013 waren de Anki-robots voor het eerst tijdens een Apple-keynote te zien. Het bedrijf liet toen de Anki Drive zien, een afstandsbediening met kunstmatige intelligentie waarmee je een raceauto-game kon bedienen. Daarna maakte Anki nog meer speelgoed, dat je met een mobiel apparaat kon bedienen. Het plan was om op bredere schaal robots te maken, maar dat lukte niet. Het blijkt een moeilijke markt; ook andere makers van robots voor consumenten zijn gaandeweg gestopt. Waaronder de maker van Jibo.

Cozmo

Cozmo is een super slim, speels, en schattige speelgoedrobot met een persoonlijkheid om spelletjes te spelen. Cozmo komt samen met kubussen die oplichten of veranderen van kleur wanneer Cozmo speelt met jou of zijn omgeving. Met behulp van de app kan je spelletjes spelen met Cozmo, je kan zien wanneer Cozmo honger heeft of ‘onderhoud’ nodig heeft. Daarnaast kan je Cozmo verschillende gezichten met bijbehorende namen aanleren. Hoe vaker je speelt met Cozmo hoe beter hij in de spelletjes wordt en hoe meer nieuwe opties je unlocked. Cozmo ontwikkelt een karakter op basis van hoe jij ermee omgaat.

Vector

Vector is een geavanceerde huisrobot. Hij is het kleine begin van de belofte om met robots te leven op een manier die we alleen in science fiction films hebben gezien. Het is een nieuwsgierig robotje die zich bewust is van zijn omgeving. Het kan zien, horen en voelen, waardoor het op een natuurlijke manier kan reageren op de wereld om hem heen. De kleine robot werkt als een slimme assistent, maar kan ook bewegen, reageren en het initiatief nemen. Rond de kerst in 2018 werd Vector gekoppeld met Alexa, de smart assistent van Amazon. Hierdoor kon je met Vector allerlei slimme apparaten en lichten bedienen in het huis.

Huisdier van de toekomst

In april 2019 schreven wij nog een artikel over hoe Vector een mooi voorbeeld was van het huisdier van de toekomst. En ondanks dat het Anki op dit moment niet gelukt lijkt te zijn om het hoofd financieel boven wat te houden zijn wij toch erg benieuwd naar alle nieuwe ontwikkelingen die op dit gebied gaan plaatsvinden.