Kies het onderwijs niveau

Op ieder onderwijs niveau wordt er inmiddels meer en meer aandacht besteed aan technologie. Digitale geletterdheid staat bij veel scholen ondertussen op de agenda en dat er in de eerste plaats ook vaak gekozen wordt voor kant-en-klare bouw- en programmeersets is logisch.

Het is echter niet altijd even verstandig of van toegevoegde waarde. Wij zijn er sterk van overtuigd dat programmeren en bouwen onvoldoende recht doen aan de eisen die de maatschappij later aan de kinderen stelt.

Er is een groot verschil tussen mensen opleiden om enerzijds technologie te maken of om anderzijds technologie te begrijpen. Toch geldt voor alle niveaus dat het begrijpen van de technologische oplossingen zeer belangrijk is. Weten wat de technologische ontwikkeling voor iemand zijn eigen leven gaat betekenen is zeer belangrijk. Het leren bouwen en vervolgens programmeren van technologie is echter alleen leerzaam voor degene die een technische opleiding volgen of willen gaan volgen.

Het verplicht leerlingen laten bouwen en programmeren van robots in de hoop dat ze voor een technologische studie kiezen is in onze optiek veel te beperkend. Het onderwerp behelst immers zoveel meer dan alleen het bouwen en programmeren. Er komt zoveel meer kijken bij het ontwikkelen, maken en in gebruik nemen van nieuwe technologie├źn. Allemaal beroepen van de toekomst, maar waar we ze nu voor moeten gaan opleiden.

Techniek vs technologie

Onze ervaring leert dat VMBO en MBO vaker vragen naar praktische lestrajecten. In tegenstelling tot de HAVO, VWO en HBO opleidingen. Hier zien we veelal de wens terug komen om theoretisch meer kennis op te doen over de ontwerpen robots en technologie. Wij bieden daarom verschillende soorten losse lessen en lessenreeksen aan, alleen (nog) niet voor elk onderwijs niveau. Daarnaast kunnen we vaak ook een losse les, of lessenreeks op maat maken. Dit doen wij in samenwerking met onderwijzers, zodat het materiaal didactisch verantwoord is. Wij kiezen daarnaast altijd voor een verdeling tussen praktische- en theoretische lessen. Wij bieden daarom niet de mogelijkheid om enkel praktijk lessen af te nemen.

Digitale geletterdheid robot onderwijs onderwijs niveau